Kosmonosy - kultura


Hlavní stránka - Osvětová beseda - Výroční zprávy
Výroční zpráva 2010

Výroční zpráva 2010

Osvětová beseda je občanské sdružení, registrované na ministerstvu vnitra, má  12 členů. Není to běžný spolek. Členové Osvětové besedy se obětavě snaží ve svém volném čase připravovat a nabízet různé kulturní akce pro občany v našem městě, bohužel obětavost a nadšení členů Osvětové besedy v dnešní době nestačí, jsou třeba i finanční prostředky. Členové OB tuto práci nevykonávají pro sebe, ale pro  občany a pro kulturní povznesení a propagaci města. Chceme  přiblížit živou kulturu mimo tradiční stálé  scény, obohatit kulturní život v našem  městě. Pro tyto akce se snažíme získat finanční prostředky z různých zdrojů. Získali jsme dotaci od Města Kosmonosy, dále z Fondu kultury Sztředočeského kraje na základě grantu a oslovili jsme sponzory. Dále získáváme finanční prostředky ze vstupného. Výše finančních prostředků takto získaných je omezená a z toho vycházíme i při výběru pořadů a umělců. Nebyl by problém pozvat přední umělce, ale jejich honoráře jsou nad naše finanční možnosti, návštěvnost často závisí i na počasí. Nabídka kulturních akcí pro občany je různorodá, mění se v rúzných ročních obdobích. V březnu letošního roku jsme se museli vystěhovat z klubovny na zámku, protože jsou potřeba pro školu. Chápali jsme tuto naléhavost, bohužel jiné prostory jako zázemí organizace nemáme. Jsme rádi, že se podařilo umístit cenné zařízení, které OB používá při akcích, jako jsou reflektory, dataprojektor, promítačky, ozvučovací zařízení v severním křídle vedle kanceláře školní jídelny a že se dá tento prostor uzamknout. Chybí prostory – klubovna, kterou by členové OB mohli využívat ke své činnosti, případně různým jednáním. Dnes toto musíme řešit v bytě členů OB nebo v hospodě.  Jsme rádi, že ředitel školy nám umožní po vyučování použít některé prostory, kde můžeme vytvořit zázemí pro společenské kulturní akce. Tuto situaci bereme  jako provizorium, které komplikuje práci členů OB  a vyžaduje větší nasazení. Věříme, že město pomůže tento problém v blízké době vyřešit, zejména, když podepsalo se Základní školou a Osvětovou besedou smlouvu o kulturním a společenském využití zámku..

CYKLUS  ZAJÍMAVOSTÍ  PRO  OBČANY  2010

První letošní akcí byl cyklus historických přednášek, který Osvětová beseda připravila již sedmým rokem. Účastníci cyklu se zajímají o historické souvislosti, ale také pikantnosti z našich dějin. Akce probíhá v zimním období a během roku se lidé ptají,  zda   cyklus bude mít pokračování v příštím roce.

Jednotlivé  přednášky
1.  19.1. 2010 - Mgr.Přemysl Siřínek:Starý zákon - po stopách slavných osobností  -1.část  
2.  26.1. 2010 - Mgr.Přemysl Siřínek:Starý zákon - po stopách slavných osobností - 2.část
3.  2.2. 2010 - PhDr.  Jana  Volfová:Kněžna Libuše
4.  9.2. 2010 - PhDr.  Jana  Volfová:Karel IV.
5.  16.2. 2010 - PhDr. Karel Herčík   :Zajímavosti z obcí a vsí připojených k Ml. Boleslavi
6.  23.2. 2010 - Mgr.Jiří Bartoš PhD.:Karel Hynek Mácha a jeho stopy na Mladoboleslavsku
7.  2.3. 2010 - Mgr.Jiří Bartoš PhD.:Bedřich Smetana a Mladoboleslavsko
8.  9.3. 2010 - Mgr.Jiří Bartoš PhD.:Dr. Josef Pekař, - etika historikova soudu
9.  16.3. 2010 - PhDr. Karel Herčík   :Heraldika měst a městeček Mladoboleslavska
10.  23.3. 2010 - Zdravý životní styl   :Reflexní terapie – Zuzana Řípová

Společný výlet na závěr cyklu přednášek v sobotu 10. dubna  2010
Nejprve jsme  navštívíli Muzeum másla v Máslovicích  u Prahy.  Potom jsme se zastavili v Levém Hradci a  prohlédli jsme si  staroslovanské hradiště, kolébku křešťanství a českého státu  s prvním křesťanským kostelem u nás. Dále jsme pokračovali na zámek Nelahozeves, který  poprvé od povodní v roce 2002 se otevřel  pro veřejnost.  Na závěr jsme navštívili zámek Veltrusy, kde jsme si prohlédli zámecký park.

CESTOPISNÉ  PŘEDNÁŠKY  2010

Jarní cyklus cestopisných přednášek v klubovně hasičské zbrojnice
1. jarní cestopisná přednáška čtvrtek 4. března  od 18. hodin v klubovně hasičské   
   zbrojnice : Ivo Rašín : Cestování po Laponsku
2. jarní cestopisná přednáška čtvrtek  11.března od 18. hodin v klubovně hasičské   
   zbrojnice  : Petr Mašek  "Výstup na Mount  Everest"
3. jarní cestopisná přednáška středa 24. března od 18. hodin v klubovně hasičské   
   zbrojnice : RNDr. Václav Petříček : Rostliny v Bibli a biblických zemích
Podzimní  cyklus cestopisných přednášek v klubovně hasičské zbrojnice
1. podzimní   přednáška s promítáním  čtvrtek  4. listopadu  od 18.00 hodin v klubovně hasičské zbrojnice : MUDr.  Martin Vedral :Východní Indie -Nágsko a Arunačalpradéš
2. podzimní   přednáška   čtvrtek  11. listopadu  od 18.00 hodin v klubovně hasičské zbrojnice : Českolslovenská obec legionářská, Jednota Mladá Boleslav představila téma Československé legie – zapomínaná armáda .
3.podzimní cestopisná přednáška  středa 24. listopadu  od 18.00 hodin v klubovně hasičské zbrojnice : Filip Žákovský -“ Srí Lanka“

KONCERTY V  ZRCADLOVÉM   SÁLE   ZÁMKU

1.  čtvrtek 18. března  v 19.15 hodin v zrcadlovém sále zámku
koncert Panochova  kvarteta   společně s Kruhem přátel hudby Mladá Boleslav

2.  středa  14. dubna  v 19.00 hodin v zrcadlovém sále zámku
Jednalo se o komorní  koncert souboru    Lyra da Camera   na téma " W.A.Mozart a jeho  čeští současníci"
                    
3.  úterý  4. května 2010 od 19.00  v zrcadlovém sále zámku vystoupil  Symfonický orchestr dánské mládeže Esbjerg  s českou  sólistkou na housle    Ladou Fedorovou. Koncert byl v  rámci turného symfonického orchestru,  bez nároku na honorář. Na své cestě vstupovali v  Praze a v Kosmonosích. Orchestr byl velice početný, takže část hudebníků zaujala svá místa ještě pod podiem. Nepamatujeme zde tak početný orchestr, působilo to monumentálně.

4.  středa 13. října 2010 v 19.00   v zrcadlovém sále zámku se představila hudební skupina Řemdih na téma  "Středověká hudba gotické  Evropy".Hudebníci vystupovali v historických kostýmech a  a hráli na dobové nástroje.

5.  čtvrtek 18. listopadu 2010 v 19.15   v zrcadlovém sále zámku
koncert vokálního dua Two Voices- Edita Adlerová, Jana Rychterová
společně s Kruhem přátel hudby Mladá Boleslav. Umělkyně po nedávném vystupování v soutěži Talentmánie na TV Nova přilákaly mnoho zájemců. Sál byl plně obsazen.


SLAVNOSTNÍ VERNISÁŽE  VÝSTAV  V   LORETĚ

 Loreta bývá během návštěvní sezony  otevřena vždy od čtvrtka do soboty 12 -17 hodin,   v neděli 10-17 hodin. Osvětová beseda připravuje během roku čtyři výstavy současných umělců  z regionu i širšího okolí se slavnostními vernisážemi. Součástí bývá kulturní program a nechybí ani občerstvení. Tyto akce přispívají k zatraktivnění krásného prostředí Lorety mezi občany našeho města a širěího okolí, k propagaci města.
Ve čtvrtek 1. 4. 2010 v 17.00 hodin proběhlo slavnostní zahájení a otevření  návštěvní sezony  a vernisáž první výstavy " Fenomenální proměny herečky Miriam Kantorkové". Slavnostně zahájil Mladoboleslavský žesťový soubor a mažoretky Sokola Kosmonosy pod vedením Mirky Čežíkové.
Ve čtvrtek 13. 5. 2010 proběhla  vernisáž druhé výstavy, která trvala do 20. 6.
Jednalo se o výstavu autorských  fotografií  Jana Bultase a Ondřeje Jeřábka  pod názvem  "Z nejkrásnějších koutů světa". V kulturním programu se představil Dětský pěvecký sbor Jitřenka  ze Základní školy Kosmonosy.
Vernisáž třetí výstavy proběhla ve  čtvrtek   24. 6.  2010  v 17. 00 hodin, výstava trvala až  do  5. 9. Pro návštěvníky byla připravena výstava prací žáků soukromé základní  školy výtvarných  umění z Mladé Boleslavi,   vedené Mgr. Stanislavou Královou , roz. Kovářovou. Vystoupili žáci  z hudebního oddělení ZUŠ v Mladé Boleslavi.
Již tradiční slavnostní zahájení Dnů evropského kulturního dědictví 2010 v Kosmonosích bylo ve čtvrtek   9.  9. 2010  v  17.00 hodin  a současně proběhla vernisáž čtvrté výstavy v  Loretě  (trvala do 31.10.) . Vystavoval  Muzejní spolek  Kosmonosy, tematicky zaměřeno   na   Heřmana  Jakuba  Černína,  českou barokní osobnost  a jeho odkaz městu  Kosmonosy a našemu kraji . Tato výstava byla součástí Černínských oslav, na které získal Muzejní spolek grant z Fondu kultury Středočeského kraje. Slavnostního zahájení Dnů evropského dědictví se účastnil také starosta partnerského družebního města Seeheim Jugenheim.   
Na zahájení výstavy byla slavnostně pokřtěna  stříbrná medaile  s portrétem hraběte Heřmana Jakuba  od akademického  sochaře Milana Knoblocha, kterou vydala Česká numismatická společnost, pobočka Mladá Boleslav. Na této vernisáži byl přednesen návrh, aby tento významný český výtvarník a medailér se stal čestným občanem Kosmonos. V kulturním programu vystoupil hudební soubor Profundo  pod vedením  Jiřího Bartoše a Flauto Collegium pod vedením Tomáše Rýdla.
 
 
ZÁMECKÉ KULTURNÍ   LETO 2010  V  KOSMONOSÍCH

Osvětová beseda  i v letošním roce  připravila  divadelní představení v prostředí  zámku v Kosmonosích. Smyslem celého projektu je nabídnout návštěvníkům kulturní zážitky v romantickém prostředí  zámku. Chceme, aby  zámek v Kosmonosích ožil, chceme obohatit kulturní život ve městě nevšedními zážitky, chceme nabízet živou kulturu, chceme tím založit tradici Zámeckého kulturního léta v Kosmonosích. Již sedmým  rokem  pokračoval tento projekt, který  je  finančně podpořen na základě přijatého grantu z Fondu kuůtury  Středočeského kraje, Města Kosmonosy a sponzorů, ale zejména díky obětavosti a nadšení členů Osvětové besedy.  Při sestavování pořadů jsme oslovili několik ochotnických souborů z okolí a zařadili jsme i představení profesionální scény Městského divadla z Mladé Boleslavi se hrou Romeo a Julie. Uvedená  hra byla mimořádně umístěna do romantického  prostředí Lorety, byla začleněna do akcí ve Dnech evropského kulturního dědictví. Toto představení v krásném prostředí Lorety mělo  obrovský úspěch u diváků a nabízí se zde do budoucna další možnosti využití atraktivního prostředí Lorety a tím i  propagace a zviditelnění města. Nabídka divadelních představení v rámci akce Zámecké léto zahrnovala představení pro různé věkové kategorie.  Uskutečnilo se celkem sedm  divadelních představení v rozmezí června – září 2010.  Nabídli jsme  pohádku pro děti s rodiči, představení pro mladší děti ze škol a mateřské školy a několik večerních představení. Některé ochotnické soubory rády u nás vystupují, líbí se jim prostředí, pěkná návštěvnost a reakce diváků. Projevují zájem vystupovat v příštím ročníku, což nás velice těší. V letošním roce celá akce se musela uskutečniit vzhledem ke stavebním pracem na nádvoří zámku, ve střední části zámeckého parku před salla terenou. Prostředí bylo zajímavé, ale přinášelo organizátorům mnoho komplikací a náročnost na technocké zabezpečení  jednotlivých představení.

Přehled jednotlivých představení
1.   středa   15.6.  ve 20.00     "Pít či nepít",  Petr Matoušek,
                                                 Divadýlko na dlani  Mladá Boleslav
2.  čtvrtek  26.8. ve 20.00      "Rozmarný duch", Noël Coward,                                               
                                                Divadelní  soubor DOBROVÍT Dobrovice
3. úterý      31.8.  ve 20.00     "Volejte věštce " a " Toto je přepadení "  Jarka Jenčíková
                                                Divadlo poezie Jarky Jenčíkové
4. čtvrtek   2.9.    v 17.00      "Ježibaby z Babína", Jaroslav Koloděj, pro děti a rodiče
                                               Divadelní spolek JIŘÍ   Poděbrady                                                5. čtvrtek   2.9.  ve 20.00      "Slavnosti sněženek", Bohumil Hrabal
                                               Divadelní spolek HÁLEK Nymburk
6. úterý     7.9.   v  10.00       "Kráska a zvíře" František Hrubín  - pro školy
                            Divadelní společnost Bouda  Holé Vrchy
7. pátek  10.9. ve  20.30       "Romeo a Julie" Williame Shakespeare
                                              Městské divadlo Mladá Boleslav, představení  v Loretě

DNY  EVROPSKÉHO  KULTURNÍHO  DĚDICTVÍ 2010

Dny evropského kulturního dědictví jsou významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským podnětem k zamyšlení nad naším vztahem ke kulturnímu dědictví. Dny evropského dědictví si kladou za cíl nejenom rozšířit a zvýšit všeobecné povědomí o našem kulturním dědictví a jeho ochraně, ale především zlepšit informovanost o jiných kulturách, vedou Evropany k ochraně kulturního odkazu předků, ale i k vzájemnému poznávání a porozumění mezi národy. Tyto dny jsou příležitostí pro zvyšování zájmu dětí a mládeže o kulturní dědictví . Dny evropského kulturního dědictví se konají pod záštitou Rady Evropy pravidelně od roku 1991  a k jejich myšlenkám se dnes hlásí 47 zemí Evropské kulturní konvence. Česká republika, ve které se tyto dny konají již od roku 1991, nese prvenství v tom, že byla jednou z devíti zemí, která začala tyto dny pořádat a první zemí z bývalého východního bloku, která se k myšlence těchto dnů přihlásila. V Kosmonosích probíhají každoročně tyto  dny již od samého počátku, po roce 1991. Již  v době, více jak před dvaceti lety se v září pravidelně konaly Dny památkové péče, které měly občanům přiblížit četné historické památky v Kosmonosích, jejich alarmující stav. Tyto Dny památkové péče pravidelně pořádala Osvětová beseda Kosmonosy. Připojením se ke Dnům evropského dědictví se stalo v Kosmonosích již tradicí. Konají se  se každoročně  pravidelně druhý zářijový víkend, kdy se pro nejširší veřejnost otvírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak z části nebo zcela nepřístupné. Těžiště těchto dnů spočívá především v partnerských kontaktech evropských měst. Je to ideální příležitost pro prohloubení vzájemného poznání, pro posílení kulturní výměny i pro oficiální setkání reprezentací partnerských měst i sídel.
V letošním roce byly tyto dny v Kosmonosích ve znamení oslav 300 let od úmrtí Heřmana Jakuba Černína, které vzal na sebe Muzejní spolek na základě přijatého granzu z Fondu kultury Středočeského kraje a za finanční podpory Města Kosmonosy  a sponzorů. Název projektu byl  " Heřman Jakub Černín, česká barokní osobnost a jeho odkaz Městu Kosmonosy a našemu kraji ". Byl  majitelem kosmonoského panství a  zanechal našemu městu dodnes nesmazatelný půvab barokního sídla a ve své době zde vytvořil nadregionálně významné centrum kultury, umění i duchovního života. Jako „Nejvyšší purkrabí Království Českého“ stál na nejvyšším stupni tehdejší  politické hierarchie. Ve své době měl druhou nejvyšší politickou hodnost v království a proto byl pohřben s náležitými poctami v katedrále sv. Víta v Praze. Svoji náklonnost ke Kosmonosům vyjádřil ve své závěti přáním, aby jeho  srdce bylo uloženo v kryptě piaristického kostela Povýšení Sv. Kříže. Projekt představoval mimořádnou společenskou akci, která přesáhla hranice našeho města. Při přípravě a zdárném průběhu této akce spolupracovaly i jiné spolky z našeho města, zejména Osvětová beseda, Český svvaz žen a Obec baráčníků. Členové Osvětové besedy velmi výrazně pomohli s realizací této mimořádné  akce. Již tradiční slavnostní zahájení Dnů evropského kulturního dědictví 2010 v Kosmonosích bylo ve čtvrtek   9.  9. 2010  v  17.00 hodin  a současně proběhla vernisáž čtvrté výstavy v  Loretě  (trvala do 31.10.) . Vystavoval  Muzejní spolek  Kosmonosy, tematicky zaměřeno na   Heřmana  Jakuba  Černína,  českou barokní osobnost  a jeho odkaz městu  Kosmonosy a našemu kraji . Tato výstava byla součástí Černínských oslav,  Slavnostního zahájení Dnů evropského dědictví se účastnil také starosta partnerského družebního města Seeheim Jugenheim. Na zahájení výstavy byla slavnostně pokřtěna  stříbrná medaile  s portrétem hraběte Heřmana Jakuba  od akademického  sochaře Milana Knoblocha, kterou vydala Česká numismatická společnost, pobočka Mladá Boleslav. V kulturním programu vystoupil hudební soubor Profundo  pod vedením  Jiřího Bartoše a Flauto Collegium pod vedením Tomáše Rýdla. Stěžejní akcí v sobotu 11. září byla  projížďka pana nejvyššího purkrabího království českého  Černína městem a průvod v dobových kostýmech, který se vydal   od kostela Povýšení Sv. Kříže se zastávkami   k Loretě, pak k náměstí a okolo zámku podle statku  do zámeckého parku. Tam zazněla barokní hudba v podání Mladoboleslavského žesťového souboru a  diváci mohli shlédnout historické obrazy ze života "Zámecké setkání s kosmonoskými Černíny". Pak návštěvníci  shlédli v zrcadlovém sále v zámku barokní hru Jiřího Bartoše Sturce "Věrní sedláci" . Na závěr oslav se uskutečnily noční prohlídky zámku v doprovodu panstva a dvořanů . Tato akce, i když organizačně nesmírně náročná, se vydařila. Splnila záměr připomenout dobu baroka, velkého a  opomíjeného  období našich dějin a jeho významnou osobnost Heřmana Jakuba Černína.

KURS  NĚMČINY PRO DĚTI A MAMINKY NA MATEŘSKÉ DOVOLENÉ

Kurs němčiny se uskutečnil v prvním pololetí  pro nejmenší děti a maminky na mateřské dovolené, navazoval na kurs z podzimu minulého roku. Vyučoval  aprobovaný pedagog  německého jazyka a literatury.

VÁNOČNÍ   AKCE V LORETĚ A  V  ZÁMKU
Mikulášské setkání seniorů                                                                                            
V úterý  7. 12. 2010   se uskutečnilo  Mikulášské setkání seniorů Kosmonos  v jídelně zámku.  V kulturním programu vystoupill dětský pěvecký sbor Jitřenka ze Základní školy Kosmonosy. Děti předaly seniorům vlastnoručně vyrobená přániíčka. Potom se představily nejmenší mažoretky jako andílci a čertíci. Za pomoci členek Čdeského svazu žen bylo připraveno občerstvení. K příjemné atmosféře přispěl i pozvaný harmonikář. Smyslem akce bylo nabídnout seniorům  možnost se v předvánočním čase setkat se známými, popovídart si, zavzpomínat, pobavit se..  
Adventní  koncert pěveckého sboru Boleslav 16. 12. 2010 v  zámku
Čas adventu a Vánoc je jako každoročně obdobím zvýšené aktivity řady uměleckých těles amatérských i profesionálních. Tak i pěvecký sbor Boleslav přichází, jako každoročně, se svou adventní koncertní nabídkou. Adventní  koncert  se uskutečnil  ve čtvrtek 16. 12. 2010  v zrcadlovém sále zámku v Kosmonosích. Vystoupil  Pěvecký sbor  Boleslav a  Collegium Musa Pragensis  z 3.LF UK  Praha pod vedením sbormistra a diririgenta   profesora  Zděnka  Šulce. Jako sólisté se představili  Lenka Tondrová a Jiří Bartoš Sturc. Na  klavír/varhany  hrál Jan Bernášek. Počet účinkujících přesáhl padesát. Pěvecký sbor Boleslav představil průřez  české adventní a vánoční hudby od nejstarších dob po současnost. Zazněla díla významných hudebníků, žáků kosmonoského piartistického  gymnázia. V piaristickém gymnáziu v průběhu prvních desetiletí 18. století  se  provozovala a vyučovala hudba na tak vysoké úrovni, že dnes bývá tento fenomén považován za určující, z hlediska vývoje české hudby vůbec. Studoval zde např. slavný svatovítský regenschori a skladatel František Xaver Brixi či jedna z největších postav české tzv. kantorské hudby, bakovský regenschori a učitel Jiří Ignác Linek, autor řady půvabných vánočních pastorel.

Živý Betlém  v Loretě  v neděli 19. prosince 2010
Ve slavnostně nasvětlené Loretě se  v podání souboru Furiant z Malé Bělé a Mladoboleslavského žesťového souboru  uskutečnilo známé  představení. V úvodu historik a senátor PhDr. Jaromír Jermář připomrnul historii a význam vánoc. Diváci si prohlédli opravdové postavy z Betléma,  které je  zavedli   až k jesličkám, kde ležel Ježíšek. Letos byly jesličky postaveny u severní stěny Santa Casy, trubači hráli koledy z horních ambitů u kaple sv. Martina. Celý program byl nově aranžovaný oproti minulým rokům. I když bylo značně mrazivé počasí, diváci včetně mnoha dětí shlédli celé představení a poklonili se malému Ježíškovi v jesličkách. Ve vánočně vyzdobené kapli sv. Martina si návštěvníci mohli vychutnat  při pinči, grogu   a cukroví, v klidu, lásce a míru předvánoční pohodu.


Účast na akcích OB v roce 2010
Cestopisné přednášky  6 x ročně   cca  182 osob
Cyklus zajímavostí pro občany – 10 přednášek      350 osob
Společný výlet    - 45 osob                                                  
Zámecké kulturní léto 2010 celkem     -  805  diváků
Vernisáže v Loretě – 4 x výstava  - vernisáž  cca 430 osob,
návštěvníci výstav jsou současně návštěvníky Lorety
DED a Černínské slavnosti   cca 1660  osob
Koncerty v zrcadlovém sále zámku   5 x  - 406 osob
Mikulášské  setkání seniorů – 48 osob
adventní  koncert v zámku   -  49 osob
Živý Betlém v Loretě –   cca 190 osob

celkem  4 165  návštěvníků