Kosmonosy - kultura


Hlavní stránka - Osvětová beseda - Výroční zprávy
Výroční zpráva 2009

Výroční zpráva 2009

Osvětová beseda je občanské sdružení, registrované na ministerstvu vnitra, má  12 členů. Není to běžný spolek. Členové Osvětové besedy se obětavě snaží ve svém volném čase připravovat a nabízet různé kulturní akce pro občany v našem městě, bohužel obětavost a nadšení členů Osvětové besedy v dnešní době nestačí, jsou třeba i finanční prostředky. Členové OB tuto práci nevykonávají pro sebe, ale pro  občany a pro kulturní povznesení a propagaci města. Chceme  přiblížit živou kulturu mimo tradiční stálé  scény, obohatit kulturní život v našem  městě. Pro tyto akce se snažíme získat finanční prostředky z různých zdrojů. Získali jsme dotaci od Města Kosmonosy, dále z Fondu kultury Středočeského kraje na základě grantu a oslovili jsme sponzory. Dále získáváme finanční prostředky ze vstupného. Výše finančních prostředků takto získaných je omezená a z toho vycházíme i při výběru pořadů a umělců. Nebyl by problém pozvat přední umělce, ale jejich honoráře jsou nad naše finanční možnosti, návštěvnost často závisí i na počasí. Nabídka kulturních akcí pro občany je různorodá, mění se v rúzných ročních obdobích.

CYKLUS  ZAJÍMAVOSTÍ  PRO  OBČANY  2009

První letošní akcí byl cyklus historických přednášek, který Osvětová beseda připravila již šestým  rokem. Účastníci cyklu se zajímají o historické souvislosti, ale také pikantnosti z našich dějin. Akce probíhá v zimním období a během roku se lidé ptají,  zda   cyklus bude mít pokračování v příštím roce.

Jednotlivé  přednášky
1. 20.1. 2009  - Mgr. Jiří Bartoš, PhD.: Markvartici v našem regionu    
2. 27.1. 2009 -  Mgr. Jiří Bartoš, PhD.: Hudební stopa  kosmonoských piaristů
3. 3.2. 2009 -  Mgr. Jiří Senohrábek: Mladoboleslavsko a jeho slavné okamžiky   
4. 10.2. 2009 -  Mgr. Jiří Senohrábek: Poklady muzeí na Mladoboleslavsku
5. 17.2. 2009 -  Mgr. Jiří Bartoš, PhD.: Dějiny litoměřického biskupství I. část
6. 24.2. 2009 -  Mgr. Jiří Bartoš, PhD.: Dějiny litoměřického biskupství II. část
7. 3.3. 2009 -  Mgr. Pavel Sosnovec : Člověk a bohatství- vývoj peněžních soustav, početní soustavy,  chápání bohatství, daně
8. 10.3. 2009 -  Mgr. Pavel Sosnovec: Nález bratrských písemností na Karmeli
9. 17.3. 2009 -  PhDr. Karel Herčík: Husitství, česká reformace
10. 24.3. 2009 -  PhDr. Karel Herčík: Tiskárna a osobnosti českobratrské éry v  MB
11. 31.3. 2009 -  PhDr. Jana Volfová: Dějiny písma
12. 7.4. 2009 – PhDr. Jana Volfová: Počátky  obrození v Čechách
13. 14 .4. 2009 – Zdravý životní styl: orgánové hodiny, čakry

Společný výlet na závěr cyklu přednášek v sobotu 26. dubna  2009
Nejprve jsme navštívili v Želízech Čertovy hlavy sochaře Václava Levého. Další zastávkou byla Roudnice nad Labem, prohlédli jsme si historickou část města. Po této prohlídce jsme se zastavili  v Doksanech, kde jsme si prohlédli klášter premonstrátek. Dále jsme navštívili  vodní hrad Budyně nad Ohří, kde máme objednanou prohlídku. Zastavili jsme se ve  vesnici Peruc, kde je studánka Oldřicha a Boženy a  starý dub.


CESTOPISNÉ  PŘEDNÁŠKY  2009

Jarní cyklus cestopisných přednášek v klubovně hasičské zbrojnice
1. jarní cestopisná přednáška čtvrtek 19.února  od 18. hodin v klubovně hasičské zbrojnice : RNDr. Václav Petříček –"Arabský poloostrov není jenom písek a velbloudi "

2. jarní cestopisná přednáška čtvrtek 5.března od 18. hodin v klubovně hasičské  zbrojnice  : pan Rašín - "Nepál"

3. jarní cestopisná přednáška čtvrtek 12. března od 18. hodin v klubovně hasičské  zbrojnice : Filip Žákovský - " Turecko"

Podzimní  cyklus cestopisných přednášek v klubovně hasičské zbrojnice
1. podzimní   přednáška s promítáním  čtvrtek  5. listopadu  od 18.00 hodin v klubovně hasičské zbrojnice : RNDr. Václav Petříček -"Kvetoucí poklady Pojizeří"
         
2. podzimní  cestopisná přednáška   čtvrtek  12. listopadu  od 18.00 hodin v klubovně hasičské zbrojnice : : Mgr. Josef Jeřábek „ Egypt – 1. část“

3.podzimní   cestopisná přednáška čtvrtek 19. listopadu  od 18.00 hodin v klubovně hasičské zbrojnice :  Mgr. Josef Jeřábek „ Egypt – 2. část“
     

KONCERTY V  ZRCADLOVÉM   SÁLE   ZÁMKU

1.  středa  25.2. 2009 v 18.00 hodin v zrcadlovém sále zámku koncert klavírního kvartetu České filharmonie   Mgr. Sládeček

2. středa 25. března 2009 od 19.00 hodin Jarní koncert pěveckého sboru Boleslav. Na tomto koncertě předvedl pěvecký sbor Boleslav svůj komplertní repertoár před nadcházející cestou do Itálie  Smíšený pěvecký sbor Boleslav účinkoval na festivalu sborů na jezeře Gard v  Itálii, vezl především český program, zahrnující skladby od našich klasiků (Smetana, Dvořák, Janáček), tak i od autorů modernějších (Eben, Lukáš).

3. čtvrtek  9.dubna 2009 od 18.00  v zrcadlovém sále zámku - houslový koncert Lady Fedorové  
                    
4. ve čtvrtek 21. října 2009   koncert v zrcadlovém sále zámku
Daniela Demuth "Klenoty české hudby" – Musica Dolce vita

5. ve čtvrtek 17. prosince 2009 v 19.00 hodin  vánoční koncert Mladoboleslavského žesťového souboru  „Vánoční hudba pro žestě“, dioprovázené zpěvem Terezy Moravcové.

SLAVNOSTNÍ VERNISÁŽE  VÝSTAV  V   LORETĚ

 Loreta bývá během návštěvní sezony  otevřena vždy od čtvrtka do soboty 12 -17 hodin,  v neděli 10-17 hodin. Osvětová beseda připravuje během roku čtyři výstavy současných umělců  z regionu i širšího okolí se slavnostními vernisážemi. Součástí bývá kulturní program a nechybí ani občerstvení. Tyto akce přispívají k zatraktivnění krásného prostředí Lorety mezi občany našeho města a širěího okolí, k propagaci města.

Loreta čtvrtek    2. 4. 2009 v 17.00 hodin
 – slavnostní zahájení a otevření  návštěvní sezony    a vernisáž první výstavy     (do 10.5.)  
Karel Pokorný " Fotografie a grafika" a Petra Svobodová -
Malba  na kamenech, šperky, oděvní doplňky, malba na textilu"

Loreta    čtvrtek - 14. 5. 2009 v 17.00 hodin  vernisáž  výstavy  (potrvá do 21. 6.)
výstava obrazů Mirky Procházkové - mladoboleslavské výtvarnice    
 
Loreta  - čtvrtek   25. 6.  2009  v 17. 00 hod. vernisáž třetí výstavy   (potrvá do 6.9.)
výstava obrazů Jaroslavy Váňové "SVÍTÁNÍ (na lepší časy)"

Loreta - Slavnostní zahájení Dnů evropského kulturního dědictví 2009 v Kosmonosích
čtvrtek   10.  9. 2009  v  17.00 hodin  a vernisáž čtvrté výstavy v Loretě  (potrvá do 31.10.)    - výstava obrazů a grafiky z depozitáře Muzejního spolku  Kosmonosy      
- výstava "České mince, bankovky a medaile 1989 až 2009, uspořádaná Numismatickým klubem Mladá Boleslav  (potrvá do 13.9. 2009)

 
ZÁMECKÉ KULTURNÍ   LETO 2009  V  KOSMONOSÍCH

Osvětová beseda  i v letošním roce  připravila  divadelní představení v prostředí  zámku v Kosmonosích. Smyslem celého projektu je nabídnout návštěvníkům kulturní zážitky v romantickém prostředí  zámku. Chceme, aby  zámek v Kosmonosích ožil, chceme obohatit kulturní život ve městě nevšedními zážitky, chceme nabízet živou kulturu, chceme tím založit tradici Zámeckého kulturního léta v Kosmonosích. Již šestým  rokem  pokračoval tento projekt, který  byl  finančně podpořen na základě přijatého grantu z Fondu kuůtury  Středočeského kraje, Města Kosmonosy a sponzorů, ale zejména díky obětavosti a nadšení členů Osvětové besedy.  Při sestavování pořadů jsme oslovili několik ochotnických souborů z okolí . Nabídka divadelních představení v rámci akce Zámecké léto zahrnovala představení pro různé věkové kategorie.  Uskutečnilo se celkem osm  divadelních představení v rozmezí června – září 2009.  Nabídli jsme  pohádku pro děti s rodiči, představení pro mladší děti ze škol a mateřské školy a několik večerních představení. Některé ochotnické soubory rády u nás vystupují, líbí se jim prostředí, pěkná návštěvnost a reakce diváků. Projevují zájem vystupovat v příštím ročníku, což nás velice těší.

Přehled jednotlivých představení
1. středa  17.6. ve 21.00  " A tak tě prosím kníže",  Karel Steigerwald
                                           Divadýlko na dlani  Mladá Boleslav
2. středa  24.6 ve 21.00   " 1 + 1 = 3", Ray Cooney
                                           Divadelní soubor Větry Mladá Boleslav
3. středa  26.8.ve 20.00   " Jak je důležité míti Filipa", Oskar Wild.
                                           Divadelní  soubor  Dobrovít Dobrovice
4. středa    2.9. ve 20.00   "Hostinec u kamenného stolu", Karel Poláček
                                           Divadelní spolek   Jiří  Poděbrady    
5. úterý      8.9. v     9.30   "Princ a chuďas" Mark Twain"  - pro školy
                                           Umělecká agentura  Agnez Česká Lípa
6. středa    9.9. v     9.30   "Kubula a Kuba Kubikula" -  pohádka pro školy -
                                           Divadelní soubor  Klicpera Sadská
7. pátek   11.9. v  20.00   " Musí se to sníst " a "Poslední šance - Nahá jsi krásná "
                                           Divadlo poezie Jarky Jenčíkové
8. sobota 12.9. v  10.00   " Lakomá Barka", Jan Werich - pohádka pro děti a rodiče
                                           Divadelní soubor  Na Kopečku Holé Vrchy

DNY  EVROPSKÉHO  KULTURNÍHO  DĚDICTVÍ 2009

Dny evropského kulturního dědictví jsou významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským podnětem k zamyšlení nad naším vztahem ke kulturnímu dědictví. Dny evropského dědictví si kladou za cíl nejenom rozšířit a zvýšit všeobecné povědomí o našem kulturním dědictví a jeho ochraně, ale především zlepšit informovanost o jiných kulturách, vedou Evropany k ochraně kulturního odkazu předků, ale i k vzájemnému poznávání a porozumění mezi národy. Tyto dny jsou příležitostí pro zvyšování zájmu dětí a mládeže o kulturní dědictví . Dny evropského kulturního dědictví se konají pod záštitou Rady Evropy pravidelně od roku 1991  a k jejich myšlenkám se dnes hlásí 47 zemí Evropské kulturní konvence. Česká republika, ve které se tyto dny konají již od roku 1991, nese prvenství v tom, že byla jednou z devíti zemí, která začala tyto dny pořádat a první zemí z bývalého východního bloku, která se k myšlence těchto dnů přihlásila. V Kosmonosích probíhají každoročně tyto  dny již od samého počátku, po roce 1991. Již  v době, více jak před dvaceti lety se v září pravidelně konaly Dny památkové péče, které měly občanům přiblížit četné historické památky v Kosmonosích, jejich alarmující stav. Tyto Dny památkové péče pravidelně pořádala Osvětová beseda Kosmonosy. Připojením se ke Dnům evropského dědictví se stalo v Kosmonosích již tradicí. Konají se  se každoročně  pravidelně druhý zářijový víkend, kdy se pro nejširší veřejnost otvírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak z části nebo zcela nepřístupné. Těžiště těchto dnů spočívá především v partnerských kontaktech evropských měst. Je to ideální příležitost pro prohloubení vzájemného poznání, pro posílení kulturní výměny i pro oficiální setkání reprezentací partnerských měst i sídel. Letošní národní téma bylo „Památky měřené časem
Slavnostní zahájení Dnů evropského kulturního dědictví 2009 v Kosmonosích ve čtvrtek 10.  9. 2009  v  17.00 hodin  a vernisáž čtvrté výstavy v Loretě  (trvá do 31.10.)    - výstava obrazů a grafiky z depozitáře Muzejního spolku  Kosmonosy  a další  výstava "České mince, bankovky a medaile 1989 až 2009, uspořádaná Numismatickým klubem Mladá Boleslav             (trvá do 13.9. 2009).
Cílem výstavy z depozitáře Muzejního spolku není ukázat výslovně profesionální uměleckou tvorbu, ale obecně výtvarný projev širokého spektra tvůrců v chronologickém pořádku, který má vesměs i historickou  hodnotu. Jediným zdrojem výstavy je fond Muzejního spolku, soustřeďovaný desítky let Osvětovou besedou, jejím Historickým klubem a nakonec Muzejním spolkem. Vesměs jde o dary,  prakticky nic nebylo zakoupeno, zvláštním zdrojem je tzv. vydržení dle občanského zákoníku. Část fondu představují kopie děl, které jsou v jiných galeriích a fondech. Některé byly  Spolkem vypůjčeny a kopie ve vlastní režii pořízeny. Zvláštní zřetel při výběru děl je pochopitelně věnován vazbám na obec Kosmonosy ev. okolí, ať se jedná o lokalizace námětů, nebo o autory, často kosmonoské rodáky a občany nebo další tvůrce se specifickým vztahem k naší obci.
Za významnou skutečnost lze považovat fakt, že se občanskou angažovaností podařilo zachránit a zachovat umělecké dokumenty z prostředí Kosmonos, které by byly možná jinak ztraceny. Je naší občanskou povinností se ptát, kam se řada děl, které byly prokazatelně v majetku Města Kosmonosy poděla. Řada těchto dokumentů je sice v jiných sbírkách, galeriích, ale řada je již definitivně ztracena. Muzejní spolek spolupracuje na identifikaci, dokumentaci, restaurování a dohledávání děl s profeisonálními institucemi, mezi které patří např. Muzeum Mladoboleslavska, Národní muzeum, Národní památkový ústav,  Biskupství litoměřické. Spolek pochopitelně udržuje pracovní kontakt s řadou občanských sdružení podobného zaměřeni, jednotlivými odborníky a výtvarníky. Cílem je zachovat a pečovat o kulturní dědictví obce i o osvětu jejich obyvatel i turistů!

VÁNOČNÍ   AKCE V LORETĚ A  V  ZÁMKU
Mikulášské setkání seniorů
Ve čtvrtek   3. 12. 2009   se uskutečnilo  Mikulášské setkání seniorů Kosmonos  v jídelně zámku.  V kulturním programu vystoupill dětský pěvecký sbor Jitřenka ze Základní školy Kosmonosy. Za pomoci členek Českého svazu žen bylo připraveno občerstvení. Smyslem akce bylo nabídnout seniorům  možnost se v předvánočním čase setkat se známými, popovídart si, zavzpomínat, pobavit se.  

Živý Betlém  v Loretě  v neděli 12. prosince 2009
Ve slavnostně nasvětlené Loretě se  v podání souboru Furiant z Malé Bělé uskutečnilo známé  představení – Živý Betlém.  Diváci si prohlédli opravdové postavy z Betléma,  které je  zavedli   až k jesličkám, kde ležel Ježíšek. Letos byly jesličky postaveny u jižních ambitů.  I když bylo značně mrazivé počasí, diváci včetně mnoha dětí shlédli celé představení a poklonili se malému Ježíškovi v jesličkách. Ve vánočně vyzdobené kapli sv. Martina si návštěvníci mohli vychutnat  při pinči, grogu   a cukroví, v klidu, lásce a míru předvánoční pohodu.


Účast na akcích OB v roce 2009

Cestopisné přednášky  6 x ročně   cca  329 osob
Beseda o sociálních službách                 15 osob
Cyklus zajímavostí pro občany – 12 přednášek     cca  394 osob
Společný výlet    - 45 osob                                                  
Koncerty vážné hudby v zámku    232 osob    
Zámecké kulturní léto 2009 celkem     -  1218 diváků
Vernisáže v Loretě – 4 x výstava  - vernisáž  cca 350 osob,
návštěvníci výstav jsou současně návštěvníky Lorety
DED      cca 330  osob
Mikulášské setkání  setkání seniorů – 42 osob
vánoční koncert v zámku   - cca 45 osob
 Živý Betlém   v Loretě –   cca  340 osob                                   

celkem 3 340 návštěvníků