Hlavní stránka - Muzejní spolek - Výroční zprávy
Výroční zpráva 2013

Výroční zpráva o činnosti Muzejního spolku Kosmonosy v roce 2013

Muzeum, galerie a lapidárium existuje od roku 2011, jako následník Muzea Kosmonosy, jehož zřizovatelem je občanské sdružení Muzejní spolek (dále MS). Odborným garantem je Muzeum Mladoboleslavska. Instituce je umístěna jednak v severním křídle kosmonoského  zámku, jednak v areálu Lorety, v objektech města, které muzeum trvale finančně podporuje. Muzeum je zaměřeno především na prezentaci 20. století „v jednom městě v Evropě“.

Adresa: Stakorská 90, 293 06 Kosmonosy, tel. 777 855 154
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ,  www.kosmonosy-kultura.eu

Provozní doba
Muzeum: květen-září, sobota, neděle: 14 - 17 hod.
Loreta: duben-říjen: čtvrtek, pátek, sobota: 12 – 17. hod.
                                 neděle: 10 – 12 hod.
Vstupné: bylo 10,- Kč pro muzeum a v Loretě od roku 2013  je 50,- Kč, snížené 25,- Kč
Personální obsazení
Muzeum nemá profesionálního zaměstnance, placeny jsou služby v muzejní sezóně,
v Loretě je správcem zaměstnanec města.

Stálé expozice
1. Stručná historie obce (12. až 19. stol.)
2. Instalovaný depozitář „Vzpomínky na 20. století“ (rozsáhlý soubor předmětů z domácností a obchodů tohoto pestrého období několika politických systémů, dvou válek a několika revolucí)
3. Sochařské a řezbářské dílo rodiny Jelínků z Kosmonos v kapli sv. Martina a ambitech v Loretě (spolu s dalšími plastikami z bývalého hřbitova)

Výstavy
Na obou emporách  Sboru Českých bratří v Mladé Boleslavi, společnosti Kultura města Mladá Boleslav, byly v letech 2011 a 2013 instalovány dlouhodobé výstavy, realizované MS ve spolupráci se zmíněnou společností. První je výstava obrazů, grafiky, fotografií a plastik z fondu Galerie pod názvem „ Kosmonosy v umění, umění v Kosmonosech“. Druhá výstava v okruhu „design“ pod názvem „Půvab všednodenních věcí našich domovů ve 20. století“, a třetí, instalovaná v roce 2013 - „Dílo archiítekta  Jiřího Krohy a Kosmonosy“

V muzeu v zámku  byla při zahájení sezony otevřena malá výstava o malíři Luďkovi Maňáskovi u příležitosti 10. výročí jeho úmrtí.

Muzejní spolek připravil dlouhodoubou výstavu  „Život na gruntu“ v novém penzionu Cosmos na náměstí.  Vedle aranžované „seknice“ z konce 19. století až poloviny 20. století je na panelech a vitrinách popsaný život selského stavu z uvedené doby, ale také o zemedělství  v našem městě .Cílem výstavy je přiblížit toto téma  občanům, zejména školním dětem .

Významnou výstavou, kterou připravil MS u příležitosti 100. výročí povýšení Kosmonos na město,  byla výstava Společenský život  ve městě Kosmonosy v uplynulých 100 letech, která byla uspořádána v Loretě. Výstava fotodokumentů se týkala činnosti většiny spolků  v historii až do dnešních dnů.  Výstava úzce souvisela s vydáním brožury Jak jsme žili v Kosmonosích, sepsanou Blankou Nazarovou.

V galerii v Loretě proběhla v červnu až září velmi úspěšná výstava obrazů malířky  Boženy Vavroušové (Bradlec)

Velmi náročnou akcí MS mimo návštěvní sezonu v roce 2013  byla oprava spadlého stropu v místnosti historické expozice  a následně znovu instalace historické expozice. Na  úklidové  práce se bohužel přihlásilo málo členů MS, takže jsme požádali o pomoc členky Osvětové besedy a Českého svazu žen. Bez jejich pomoci bychom těžko takovou náročnou akci zvádli. A aby to nebylo málo, musela být v poměrně  krátké době vyklizena salla terena, kde MS měl složeny rozměrnější exponáty. Stěhovaly se do náhradních prostor na koupališti, které byly MS propůjčeny do doby, než budou jiné prostory. Toto „stěhování“ bylo velice náročné pro těch několik členů MS spolku, kteří se na tuto práci přihlásili.

Významnou součástí činnosti Muzejního spolku je publikační činnost,  snaží  se seriózně přiblížit občanům bohatou historii našeho města, zejména mladé generaci. Tematické brožury se  se daří vydávat s finanční podporou města Kosmonosy.  V letošním roce přibyly dvě nové brožury.

Jak jsme žili v Kosmonosích
Publikace přibližuje především historii společenského života v naší obci  od r. 1863 do současnosti. Vyprávění je rozděleno do časových etap, které ovlivňovaly život kosmonoských občanů. Dozvíte se o činnosti kosmonoských spolků za různých režimů, o průběhu revoluce v r. 1945, proč byla postavena a později zbourána pohřební obřadní síň, jak byl postupně budován hřbitov, co vše bylo umístěno v různých dobách ve Štiftě, kolik měly Kosmonosy policajtů, kde všude byly umístěny školy, ale i o životě občanů v různých dobách.  Brožura byla napsána proto, aby se nezapomnělo na ty, kteří pro Kosmonosy něco udělali.  Brožuru napsala Blanka Nazarová a byla vydána k příležitosti 100 let našeho města.

Václav Svoboda – zapomenutá legenda
Brožura o Václavu Svobodovi, zdatném konstruktérovi a podnikateli byla vydána u příležitosti 50. výročí  jeho úmrtí v roce 1963. Jistě všichni znají budovu bývalé Svobodovy továrny na rozhraní Kosmonos a Mladé Boleslavi  - dnes  Školící  a servisní centrum firmy Škoda.   Pojem "traktor Svoboda " je také velice známý, nejen v našem regionu. Brožura přibližuje nelehké životní osudy výjimečného člověka a jeho podniku. Brožura byla zpracována formou maturitní práce studentem boleslavského gymnázia  Vojtěchem Vaisem.

Muzejní knihovna
Po nuceném vystěhování původní knihovny bez náhrady před čtyřmi lety z prostoru bývalé klubovny Osvětové besedy musela být knihovna umístěna do výstavních prostor muzea expozice. Nejstarší knihy pocházejí již z konce 17. století, jsou zde i velmi vzácné až unikátní tisky s velkou komerční a nedocenitelnou historickou hodnotou.  Manželé Jonášovi  postupně zpracovávali  digitální jmenný a přírůstkový katalog (databáze). Ten bude zveřejněn na  webových stránkách www.kosmonosy.cz a www.kosmonosy-kultura.eu a ve spolupráci s Městskou knihovnou budou knihy zájemcům půjčovány.

Muzejní archiv
Byla prováděna  inventarizací muzejních předmětů a dokumentů. Nejprve se musely přebrat všechny krabice, kde byly věci naskládány nepřehledně. Předměty byly roztříděny podle druhů a očištěny. Dokumenty byly z větší části také setříděny podle původce a srovnány chronologicky. Písemného materiálu je hodně, takže jeho třídění bude pokračovat ještě v dalších letech. Archivaci prováděla Stanislava Štěpánová.

Muzejní spolek se  zapojil do oslav 100. výročí jmenování Kosmonos městem. Za finanční podpory města zorganizoval  slavnostní průvod  v sobotu 14. září 2013, dále scénku volně rekonstrující akt povýšení Kosmonos na město   a další  historické scénky z různých období posledních sta let v našem městě. Kostýmovaných osob bylo kolem 130 a diváků bylo okolo tisíce. Do průvodu se zapojily některé spolky a občanská sdružení, žáci místní školy a zejména mažoretky Pomněnky, což přispělo k sounáležitosti občanů a také propagaci města.