Kosmonosy - kultura


Hlavní stránka - Muzejní spolek - Výroční zprávy
Výroční zpráva 2012

Od roku 2011 existuje v Kosmonosech nová kulturní instituce, Muzeum, galerie a lapidárium. Byla iniciována, administrativně připravena a je řízena Muzejním spolkem (dále MS). Tato instituce zahrnuje muzeum v patře severního křídla zámku (suterénní expozice je z technických důvodů již tři roky zavřená) a stále se tvořící galerii a lapidárium - obojí v Loretě. Vše v objektech města, s jeho finanční podporou a s průběžnou koordinací s Městským úřadem. K tomuto novému institutu vydal Spolek informační skládačku - průvodce.

V roce 2012 byl v rámci činnosti MS hlavní důraz kladen na výstavy.
Ještě před zahájením vlastní výstavní činnosti se MS podílel zapůjčením fotografií, a dalších exponátů a konzultacemi na výstavě Muzea Mladoboleslavska "Dějiny medicíny na Mladoboleslavsku"!
První a velmi významná výstava pod jménem "Půvab všednodenních věcí našich domovů ve 20. století" byla otevřena dne 25. dubna v boleslavské galerii ve Sboru českých bratří, zde pod názvem"Design II“. K tomu je nutno připomenout, že v roce 2011 zde byla otevřena dlouhodobá výstava obrazů, grafiky, fotografií a plastiky z fondu zmíněné galerie pod názvem „ Kosmonosy v umění, umění v Kosmonosech“. Oba projekty byly velmi náročné, jak  v oboru kunsthistorie, tak aranžérství a na hranici časových i odborných možností MS. Tradičně účinně vypomohly členky Osvětové besedy a Českého svazu žen, zvláště obětavé a bezúplatně profesionální aranžérka.  Projekt  byl zároveň velmi lákavý, protože pomohl vyřešit problém s uplatněním bohatého depozitáře i zvýšit prestiž nejen MS, ale především Města. Na vernisáži byla vedle delegace kosmonoských představitelů,  v čele se starostou a radními a početných občanů i řada představitelů a osobností Mladé Boleslavi, velmi příznivá odezva následovala v místním i regionálním tisku.

Druhou akcí bylo otevření muzea, tradičně 5. května, kdy MS slaví “narozeniny“, tentokrát po sedmé. Při vernisáž se sešlo kolem 50 občanů a přátel, včetně vedení města. Vedle stálé historické miniexpozice a instalovaného depozitáře byly k vidění dvě překvapení. První byla ukázka nově budované muzejní knihovny. K tomu vysvětlení: po nuceném vystěhování původní knihovny bez náhrady před třemi lety z prostoru bývalé klubovny Osvětové besedy musela být knihovna umístěna do muzejních prostor.  Musela být vyčleněna jedna místnost na úkor expozice. Do použitých regálů, vyřazených z Městské knihovny regálů, se po tematickém roztřídění, označení a dokumentaci uložilo několik tisíc knih.  Využita je i katalogizace, provedená členy Historického klubu Osvětové besedy. Nejstarší knihy fondu muzejní knihovny pocházejí již z konce 17. století, jsou zde i velmi vzácné až unikátní tisky s velkou komerční a nedocenitelnou historickou hodnotou.  Byl zpracován digitální jmenný a přírůstkový katalog (databáze). Ten bude zveřejněn na  webových stránkách www.kosmonosy.cz a www.kosmonosy-kultura.eu a ve spolupráci s Městskou knihovnou budou knihy zájemcům půjčovány. Už několik studentů projevilo zájem o studium fondu.
Druhým překvapením byla malá výstava s názvem "Traktory Svoboda - nezapomenutá legenda Kosmonos", jejíž scénář byl zpracován formou maturitní písemné práce studentem boleslavského gymnazia, kosmonoským občanem! I o tu byl nebývalý zájem a proto padlo rozhodnutí o vydání stejnojmenné brožury v roce 2013.

Třetí byla  zahraniční výstava v partnerském městě Seeheim-Jugenheim, "Kosmonosy stellt sich vor", reprezentující historii i současnost Kosmonos (dvojjazyčně). Zde samozřejmě ve spolupráci s OS Partnerství měst a Muzejním spolkem partnerského města. Rozsahem byla větší než výstavy dvou dalších partnerských měst (Villenave d´ Ornone, Ceregnano),  odezva návštěvníků velmi příznivá, opět informace v místním tisku i  Kosmonoském zpravodaji. S partnerským muzejním spolkem Seeheim-Jugenheim domluveny další společné projekty.

V rámci  tradičních Dnů evropského dědictví se konaly dvě výstavy
První, třídenní výstava ke 150. výročí vzniku organizace SOKOL byla instalována ve vstupní hale zámku, samozřejmě se zvláštním zřetelem na Kosmonosy, kde byly k vidění dosud nepublikované dokumenty z našeho města.
Časově i odborně nejnáročnější byla velmi neobvyklá galerijní výstava v Loretě "Rudolf Kalvach – umění, život, nemoc – Vídeň, Terst, Kosmonosy"  Ta měla spojitost s mezinárodní vysoce profesionální výstavou v létě roku 2012 ve Vídni pod názvem „Fantastich! Rudolf Kalvach!“ Tam šlo o rozsáhlou výstavu originálů obrazů, dřevořezeb, smaltů a grafiky světoznámého a vysoce ceněného umělce Rudolfa Kalvacha (1883 Vídeň – 1932 Kosmonosy),  prezentovaného jako rakouského občana. Dosud bylo ale téměř utajeno, že Kalvach prožil část svého, duševní chorobou tragicky poznamenaného života, v Kosmonosích a je zde pochován. Ve spolupráci s jeho znalcem,   MUDr. M. Novákem, historikem,  spisovatelem a profesí neurologem kosmonoské Psychiatrické léčebny a především neuvěřitelnou vstřícností Leopoldova muzea ve Vídni a dalších zahraničních specialistů, byla realizována  kunsthistoricky senzační výstava fotokopií reprezentativního souborů obrazů z vídeňské výstavy, dokonce několika neznámých originálů z Prahy a vlastních dokumentů, kterou MS připravil ve spolupráci s Psychiatrickou léčebnou a Městem. Šlo o významnou společenskou událost:  vernisáže se kromě představitelů Města, četných odborníků, některých potomků R. Kalvacha zúčastnila i delegace z partnerského města Seeheim-Jugenheim. Výstava trvala do konce října, ale pro zájemce byla přístupna až do období vánoc. Její úspěch potvrzuje dohoda, o jejím předvedeni v galerii Domu kultury v Mladé Boleslavi v roce 2013 a počítá se i  o využití v Praze.
K výrazným úspěchům patří i navázání spolupráce s Muzeem ŠKODA Auto, konkrétně jde mj. o  půjčování  exponátů z depozitáře, za což MS obdržel písemné poděkování, nemluvě o finančním příspěvku.
Dalším krokem k profesionalizaci MS je autorská účast dvou členů v regionálním odborném periodiku Boleslavica, který vyšel na sklonku roku. Zároveň je zde souborná zpráva o činnost v roce 2011.
MS rovněž využil nabídku Městského úřadu na  malou placenou brigádou. Šlo o výsadbu keřů ve Vrchlického ulici. Brigáda se konala dne 10. listopadu a zúčastnili se jí hlavně mladí členové MS.

Činnost MS byla v roce 2012  finančně zajištěna pouze z dotace Města, MS bohužel po prvé ve své historii nedostal grant ze Středočeského kraje a vzhledem k ekonomické recesi neoslovoval ani sponzory. Ale díky jednomu vstřícnému příznivci z řad zastupitelů Spolek např. získal potřebné kancelářské pořadače, kam bude umístěn cenný muzejní archiv.  Když už mluvíme o „cennostech“: muzejní fond, získaný vesměs bezúplatně,  je aktuálně odhadnut v částce o šesti nulách! Je nutné také přiznat, že pracovní dluhy jsou a občas (zřídka) se objeví interní i externí kritika. V aktivitě vedou trpělivé a výkonné členky i jejich kolegyně ze Svazu žen, Osvětové besedy. Nerovnoměrnost podílu členů na úkolech Spolku je bohužel trvalým jevem. I tak je nutno všem členům za práci jednoznačně ve prospěch prestiže Města poděkovat.

Hodnocení činnosti proběhlo na schůzi dne  20. 11. 2012 , kde byl zároveň projednán plán činnosti na rok 2013. Členové MS se vyjadřovali k těmto  akcím  a byli určeni garanti jednotlivých akcí. Byli přijati  dva noví členové. Muzejní  spolek má již 25 evidovaných  členů.
Tato výroční zpráva byla projednána a schválena na výroční členské schůzi dne 28. února 2013.

Milada Remešová, jednatelka
RNDr. Václav Petříček, předseda