Hlavní stránka - Muzejní spolek - Výroční zprávy
Výroční zpráva 2010

V období leden až duben se Muzejní spolek (dále MS) připravoval na novou muzejní sezónu, kdy byla v plánu výstava „ Dvacet let znovuosamostatnění Kosmonos“ Již v polovině března musel MS urychleně vystěhovat prostory vedle klubovny, kde byla umístěna knihovna spolku. Bylo to vyvoláno naléhavou potřebou školy, rozšířit prostory družiny  vzhledem k nárůstu počtu žáků. Spolku nebyly poskytnuty náhradní prostory pro knihovnu a tak všechny knihy a police  se musely přestěhovat do stávajících výstavních prostor v muzeu. Další překážkou uspořádání knihovny byla informace o tom, že o letošních prázdninách bude v prostoru muzea ze  severní strany prováděna výměna oken a musely být od všech oken  vyklizeny všechny předměty. S přihlédnutím k plánovaným stavebním pracem na nádvoří zámku od července  až do konce turistické sezony, bylo rozhodnuto, že muzejní expozice nebude v roce 2010 přístupná veřejnosti.
Členové Muzejního spolku však  intenzivně pracovali na přípravě a pak následně vydali jednak  upravenou brožuru „Kosmonosy, baroko – Černínové, Jelínkov“, která vznikla v roce 2003 a byla již poněkolikátém dotisku vyprodaná. Dlouho připravovaná brožura „Kosmonosy – zámek, park a obora“ byla v tomto roce vydána. Setkala se s velkým zájmem občanů. Muzejní spolek rovněž vydal  texty o historii našeho města, zpracovávané pány Jaroslavem Janouškem, později pak Ing.Bedřichem Jírou a Jaroslavem Šléglem. Z nedostatku finančních prostčedků nebyly nikdy vydány tiskem, zachovaly se  rukopisy. Muzejní spolek tyto texty   upravil a s finanční podporou města vydal   jen v několika výtiskách pro studijní účely a zdokumentování  výsledků bádání shora uvedených amatérských historiků.
Dalším počinem   byla malá brožura o Heřmanu Jakubovi Černínovi u příležitosti oslav 300 let od jeho úmrtí, která byla vydána v omezenémn  počtu v rámci grantu k oslavě tohoto barokního šlechtice, majitele kosmonoského panství.
Dále MS dokončil ve spolupráci s Národním památkovým ústavem scénář lapidária v ambitech Lorety

5. května 2010:
K šestému výročí MS proběhlo ve středu v   17.00 hod.v klubovně hasičské zbrojnice v Kosmonosích slavnostní otevření muzejní sezony.  MS,  s nutnou pomocí Města, založil Muzeum Kosmonosy. Po celou dobu skupina místních patriotů, jejich přátel i příznivců z řad profesionálních odborníků, ale i dalších spolků a v poslední době také intenzivně zdejší školy a samozřejmě s příslušnými institucemi, pracuje na podchycení historie našeho města, vhodnou formou na její prezentaci občanům, školákům i turistům. Spolek soustřeďuje předměty vhodné jako exponáty do Muzea, které je orientováno  především na dvacáté století. Pečuje o písemné dokumenty - tiskoviny, archivalie, časopisy a knihy, používáné ke studiu i do expozic.  Významným rozšířením činnosti bylo založení Galerie Kosmonosy s velmi cenným fondem obrazů, grafiky a fotografií, otevřené první výstavou v loňském roce u příležitosti pátého výročí založení spolku.  Podrobný přehled činnosti, úspěchů i neúspěchů najdou zájemci na webových stránkách www.kosmonosy-kultura.eu. Tradiční otevření sezony se vždy konalo na nádvoří zámku, letos bylo v sále hasičské zbrojnice. Důvodem bylo rozhodnutí, že muzejní expozice nebude v roce 2010 přístupná veřejnosti z technických důvodů. Jednalo se o provizorní umístění knih, které byly přestěhovány ze zrušené knihovny a klubovny. Dále byla Městem  plánovaná výměna oken na severní straně zámku, v prostoru muzea během prázdnin. V  neposlední řadě Město v červenci zahájilo rekonstrukci nádvoří zámku.Tyto všechny důvody vedly k uzavření expozice pro veřejnost. Účastníkům této akce v hasičské zbrojnici byla představena nová brožura o historii zámku „Kosmonosy – zámek, park a obora“, kde byl proveden slavnostní křest. S obsahem brožury a historickými zajímavostmi a pikantnostmi seznámili přítomné RNDr. Petříček a Mgr. Jiří Bartoš Ph.D. Dále byly představeny tisky  rukopisů JaroslavaˇJanouška, dále Ing.Bedřicha Jíry a Jaroslava Šlégla, kteří se  po celý život zabývali bádáním o historii Kosmonos.

květen až září
Ve spolupráci se správním odborem Městského úřadu, s finančním zajištěním Města a po konzultacích s Národním památkovým ústavem byla v období května až srpna realizována první etapa redislokace soch, tj. očištěny, z fragmentů zkompletovány a rozmístěny kamenné plastiky z dílny rodiny Jelínků, dosud neorganizovaně složené v severní  části  ambitů. K tomu poznámky o vývoji myšlenky lapidária:
Již začátkem šedesátých let minulého století vznikla myšlenka vytvoření lapidária v ambitech Lorety. Bylo to v době, kdy ještě pokračovalo beztrestné ničení  památek,  ale kdy se  zároveň úřady památkové péče  a občané se  vztahem ke kultuře snažili především drobné památky - plastiky, architektonické zlomky a pod. soustřeďovat do areálu Lorety. Z velké míry se díky angažovaným obětavcům podařilo z okolí Města svézt téměř všechny sochy, ale dlouhou dobu byly tyto věci z velké části složeny. Muzejní spolek inicioval dořešení, zpracoval návrh na kompletaci a rozmístění „bezprizorných“ plastik a k letošním Dnům evropského dědictví v úzké spolupráci se správním odborem Městského úřadu a Národním památkovým ústavem tuto ideu z velké části realizoval. Základní ideou je soustředit reprezentativní soubor plastik rodiny řezbářůa sochařů Jelínků a vytvořit jim odpovídající expozici. K tomu je Loreta jako stvořená. Věříme, že se podaří získat další díla a zvýšit hrdost občanů Kosmonos z kulturního dědictví své obce.

červen
MS spolupracoval se Správním odborem při průzkumu historické kanalizační šachty v suterénu zámku s cílem zjistit možné stavební kpnflikty v souvislosti s revitalizací zámeckého nádvoří
MS po náhodném zjištění písemné nabídky odprodeje památek po rodině Mirbachů, spjatých s Kosmonosy, našemu Městu (které vzhledem k vysokým finančním nárokům majitelky věcí nabídku odmítlo) navázalo spolu s Muzeem Mladoboleslavska kontakt s autorkou nabídky, paní Jankovich t.č. žijící v Maďarsku.
Idea: Muzeum Mladoboleslavska po osobní návštěvě i se zástupcem MS odkoupí část věcí a dlouhodobě zapůjčí do Muzea Kosmonosy

září
Dny evropského dědictví v Kosmonosích ve znamení akce  „Kosmonoské srdce hraběte Heřmana Jakuba Černína z Chudenic (1659 - 1710)“. Před 300 lety zemřel v Praze Heřman Jakub Černín, tehdejší nejvyšší český politik, „nejvyšší purkrabí Království českého“, majitel kosmonoského  panství, šlechtic, jazykově nadaný a pozorný cestovatel. Heřman Jakub Černín v Kosmonosích navázal na mohutnou barokní výstavbu svého otce, založil zde klášter řádu Piaristů s gymnáziem proslulým hudební pedagogikou, rovněž nechal přestavět mohutnou budovu zámku a vystavět Loretu.  Za zmínku stojí objev tajemného zámeckého podzemí, osudy barokní krajiny okolí Kosmonos.
Při příležitosti tohoto výročí Muzejní spolek Kosmonosy připravil  v týdnu  od  9. - 12. září 2010  mimořádnou společenskou akci. Celý soubor vzpomínkových oslav  přilákal nejen pozornost zdejších občanů, ale i řady významných hostů, včetně odborníků. Šlo počtem aktivních účastníků i diváků o dosud největší realizovaný projekt v historii MS. Tato akce byla finančně podpořena   na základě přijatého grantu z Fondu kultury Středočeského kraje a Města Kosmonosy, dále řady sponzorů.
První akcí ve čtvrtek dne 9. září v zasedací místnosti hasičské zbrojnice byla - konference s ústředním tématem osobnosti H. J. Černína a jeho doby. Série přednášek odborníků z různých oblastí přiblížila život a význam Heřmana Jakuba Černína. V úvodu historik a potomek rodu Černínů Jiří Bartoš Sturc promluvil o stavu bádání a proměnách historiografického pohledu na české baroko. Vystoupili zde odborníci – historikové, pracovníci okresního archivu z Mladé Boleslavi a  Muzea Mladoboleslavska. Příspěvek o piaristickém gymnáziu přednesl historik PhDr. Karel Herčík, stavebně historický vývoj a krajinářskou koncepci černínského sídla v Kosmonosích  prezentovali  Ing. arch. Jan Kosík a RNDr. Václav Petříček.  Jistou senzací byl příspěvek Doc. MUDr. Miroslava Peterky z AV ČR, který se zabýval histologickým materiálem, jenž byl nalezen při odborném průzkumu krypty  kostela Povýšení Sv. Kříže v Kosmonosích. Okolnosti smrti a pohřebních záležitostí  Heřmana Jakuba Černína nám skýtají pozoruhodné informace. V duchu dobových  zvyklostí bylo pravděpodobně přáním samotného hraběte, aby  jeho srdce po smrti spočinulo právě v Kosmonosích. Ačkoliv se z dnešního pohledu zdá být toto přání poněkud morbidní, má své celkem racionální vysvětlení. Člen šlechtického rodu, jehož předkové spočinuli na tradičním rodovém místě (u kosmonoských Černínů se jedná o kapli sv. Zikmunda ve svatovítském chrámu v Praze), chtěl dodržet tuto tradici, zároveň však měl ledaskdy osobní touhu složit své tělo na místně jemu nejbližším. A tak často putovaly viscerální nádoby s útrobami šlechticů či církevních hodnostářů daleko od svých těl.
Poškozená schrána byla protkoumána, na základě řady povolení, prozkoumána týmem Muzejního spolku Kosmonosy a dalšími odborníky v červnu 2009. Kdosi v průběhu staletí, kdo se do hrobky dostal, očekával asi v útrobách nádoby „poklad“ a přední plechovou stěnu násilně rozřízl a částečně vypáčil. Při zmíněném posledním vstupu byla nádoba otevřena podstatně šetrněji a méně destruktivně, vzorky nalezeného biologického materiálu byly následně odevzdány k analýze odborným pracovníkům AV ČR. Výsledek výzkumu přinesl některé pozoruhodné poznatky: V prvé řadě bylo obrovským překvapením nalezení zachovalých krvinek (po 300 letech!) což podle odborníků nemohlo být možné bez tehdejší „fixace“ orgánů nabalzamováním, v případě hraběte Černína patrně červeným vínem(!)  Nádoba nejspíš obsahuje i části jiných orgánů – pravděpodobně plic a sleziny, potvrzen byl srdeční sval.. Biologický materiál je vlivem velké vlhkosti v kryptě  „hlínovité a mazlavé“ konzistence, pozoruhodný je obsah velkého množství vlasů. Na základě histologického výzkumu je vysoce pravděpodobné, že vyjmuté ostatky byly (improvizovaně uloženy do paruky(!) Potvrzena byla rovněž celá řada „parazitických“ útvarů, které se v lidské tkáni běžně nevyskytují.   Vedl nadšení odborníků z 300 let starého histologického materiálu, je to poklad ve formě cenného historického sdělení přinejmenším o náklonnosti významného barokního šlechtice k obci Kosmonosy a ke zdejšímu kraji.
Ve čvrtek 9. září 2010 v Loretě byly slavnostně zahájeny Dny evropského dědictví, kterých se účastnil také starosta partnerského družebního města Seeheim Jugenheim.   Uskutečnila  se vernisáž výstavy o Heřmanu Jakubu Černínovi,   které se zúčastnil mimo jiné Mgr. Jan Černín, potomek  z tzv. Vinořské linie rodu.
Na zahájení výstavy byla slavnostně pokřtěna  stříbrné medaile  s portrétem hraběte Heřmana Jakuba  od akademického  sochaře Milana Knoblocha, kterou vydala Česká numismatická společnost, pobočka Mladá Boleslav. Na této vernisáži byl přednesen návrh, aby tento významný český výtvarník a medailér se stal čestným občanem Kosmonos.
V rámci Dnů evropského dědictví  a  Zámeckého kulturního léta, se v pátek 10. 9. mimořádně  v Loretě konalo představení Městského divadla Mladá Boleslav  Romeo a Julie. Toto představení v krásném prostředí Lorety mělo  obrovský úspěch u diváků.

Sobota 11. září, : pohyb po trase kosmonoského trojúhelníku.
Ten je obvyklou zdejší trasou uměnímilovného turisty. Jde o spojnici nejvýznamnějších památek města: Lorety, zámku a kostela Povýšení Sv. Kříže s bývalým klášterem a piaristickým gymnáziem. Po této trase se opačně vydal po slavnostní zádušní mši v kostele pestrobarevný průvod asi 120ti osob v dobových kostýmech, včetně hraběte Heřmana  Jakuba Černína (Jiří Bartoš Sturc) s chotí (Monika Suchá). O hudební doprovodné akce se postaral Mladoboleslavský  žesťový soubor a zvláště komorní orchestr ze studentů konzervatoří, který hrál v dobových kostýmech na kůru kostela  při zádušní mši a také  v podvečer v zrcadlovém sále zámku.
Průvod historických postav směřoval za hraběcím kočárem, nejprve do Lorety, kde byl přivítán arch. Alliprandim a hospodářským správcem panství, pak pokračoval na náměstí, tam  bylo panstvo přivítáno rychtářem selské obce, a nakonec průvod dorazil do střední části zámeckého parku před salla  terenu.  Tam na pódiu se divákům nejprve  představil koncertem barokní hudby Mladoboleslavský žesťový soubor a dále následovaly scénky ze života Černínů v Kosmonosích. V programu se  také představili současní studenti Heřmanem Jakubem založeného gymnázia i s „vizionářem“ v podobě současného ředitele ústavu, Mgr. Vlastimila Volfa.
 Od 18:30 hodin pak proběhla v zrcadlovém sále pseudobarokní hudební fraška „Věrní sedláci“ v provedení J. Bartoš-Sturce, Marka Pavlíčka, a Antona Konovalenka rovněž za účasti mladých hudebníků z konzervatoří. V tomto dílku s působivou, v barokním slohu psanou hudbou J. Bartoše Sturce, byly vtipně pranýřovány některé po staletí neměnné povahové principy „českého člověka“.

Mimořádné noční prohlídky zámku v doprovodu historických postav  pak ukončily tuto velice vydařenou, však organizačně nesmírně náročnou akci, která měla za úkol připomenout dobu baroka, toto opomíjené velké období našich dějin a jeho významnou osobnost.
Celá akce v režii známého „muzejního tria“: M. Remešová, V. Petříček a J. Bartoš Sturc, by se však nemohla nikdy konat, nebýt obrovského tvůrčího a pracovního nasazení   řady dobrovolníků, za aktivní spoluúčasti některých  spolků -  Osvětové besedy, Českého svazu žen, Obce baráčníků, České numismatické společnosti - pobočky Mladá Boleslav.        Z institucí spolupracovala  Základní škola Kosmonosy,  Gymnázium Dr. Josefa Pekaře Mladá Boleslav, Správní odbor Městské úřadu, Městská policie.
Celá tato akce na základě zpracovaného projektu byla finančně podpořena  Městem Kosmonosy, z Fondu kultury Středočeského  kraje a  četných  sponzorů. Bez této finanční podpory by tato mimořádná společenská událost  nemohla být uskutečněna. Všem patří uznání a poděkování organizátorů.

Nakonec drobná statistika návštěvnosti
konference  9. 9.  cca 40 osob
vernisáž 9. 9.   cca   120 osob
divadlo v Loretě 10. 9.   cca 165 osob
průvod na ulicích  cca 500 , průvodu se zúčastnilo na 200 osob
v zámeckém parku  cca 200 osob
odpoledne divadlo v zrcadlovém sále  - barokní fraška Věrní sedláci - cca 110 osob
noční prohlídka  v zámku ve 21.00 hodin  - 80 osob
noční prohlídka  v zámku ve 22.00 hodin  - 60 osob
noční prohlídka  v zámku ve 23.00 hodin  - 5 osob
prohlídky Lorety  v sobotu  11.9.  cca 60  osob
prohlídky  Lorety  v neděli   12.9. cca 120 osob
celkem cca 1660 osob

Akci odpořilo finančně Středočeský kraj, Město Kosmonosy a řada sponsorů. Všem, kdo se jakýmkoli způsobem významně podílel, byl udělen „pamětní list“ (přiložen). Mediálními partnery byl Boleslavský deník a Radio Jizera, které přinesly řadu reportáží a článků, podobně jako Kosmonoský horizont

Příloha:  prohlášení studentů Gymnazia J. Pekaře v Ml. Boleslavi: Byli jsme piaristy

V sobotu 11.9.2010 se v Kosmonosích konala vzpomínková slavnost k třístému výročí  úmrtí Heřmana Jakuba Černína., zakladatele piaristického  gymnázia .
My, studenti gymnázia Dr. Josefa Pekaře, jsme se této akce aktivně zúčastnili, a to v roli studentů piaristického gymnázia. Pod vedením paní profesorky Kuhnové jsme ztvárnili rozverné studenty tehdejší doby, nápadně podobné dnešním. A to nejen v průvodu v dobových kostýmech, který započal u kostela Povýšení Sv. Kříže a byl zakončen v zámeckém parku, ale i v jedné ze scének z Černínova života.  Naše  představení bylo ukončeno  vystoupením  ředitele   gymnázia, pana Vlastimila Volfa.
Z celé akce dýchala historická atmosféra podpořená úchvatnými kostýmy a účastí jednoho  žijícího  člena  z rodu Černínů, jenž se představil v roli hraběte. Člověk by skoro uvěřil, že se ocitl v době barokní.
Jestli-že se však chcete seznámit se současností naší školy, jste kdykoliv vítáni na našem  Pekařově gymnáziu, zvláště v době vánoční a jarní akademie  nebo v době dnů otevřených dveří. (Monika Picková, 2.C)
„Černínské dny“ potvrdily schopnost kulturně zaměřených občanských sdružení inscenovat organizačně i odborně náročné akce, vyznačující se jak kvantitativní, tak kvalitativní ????   především však překračující významem Město a dokonce i region a přinášející vysoký kredit

prosinec
Ke konci roku podepsal Muzejní spolek smlouvu o spolupráci se společností Astra s.r.o. Liberec, zajišťující pro klienta V. Horeckého management při získání dotace na výstavbu turistického zařízení na nám. Míru v Kosmonosích rekonstrukcí selské usedlosti. Součástí komplexu bude i trvalá expozice historického hospodářství, kterou zajistí ze svého fondu artefakty i scénářem Muzejní spolek. Projekt (záměr) získal souhlas a podporu Města Kosmonosy

Závěr
založení instituce Muzeum, galerie a lapidarium
chceme se starat a hlídat, aby se nezničily nebo nevyhodily památky (zařízení zámku, krb, domeček Jelínků ...)

Komentář k požadavkům:

Muzeum: během pěti let stěhování - z mlékárny, z LTO, z klubovny

Muzejní spolek má ve správě movitý majetek dosahující odhadem téměř 1 000 000 Kč: knihy, obrazy, porcelán, starožitnosti, vybavení - až na výjimky dary, vydržení, sponzoring, Město finančně podpořilo činnost MS během  6 let existence

Muzeum Kosmonosy je uvedeno i na Kartě českého turisty Klubu českých turistů
Vydán leták informačního střediska v MB

Muzeum je využíváno k badatelské činnosti, spolupráce MS (Muzeum MB, projektantka obnovy fary. Národní památkový ústav)¨

Půjčování, hlavně kostýmů (MB kultura, soubor Furiant)
využití pivovarského  sklepa v parku  - jen za předpokladu uzavíratelnosti a trvalé kontroly a péče

Spolupráce v roce 2010
Osvětová beseda, Český svaz žen, Obec baráčníků Kosmonosy a Budovcova župa,
Muzeum Mladoboleslavska, Muzeum Sobotka
Okresní archiv Mladá Boleslav
Čs. akademie věd - Ústav ecp. medicíny
mj. historik  PhDr. Karel Herčík a Mgr. Jiří Bartoš Sturc, Ph.D.

Zpráva o stavu zámeckého suterénu
místnost č. 1
proti ostatním má sníženou klenbu a adekvátně podlahu, v současnosti pokrytý vrstvou zásypu (škváry). Sondou byla zjištěna mocnost 30-40 cm, pod ní zachovalá cihlová dlažba

místnost č.2